Groepenkast vervangen

Op deze pagina leest u alles wat u moet weten over groepenkast vervangen. Of u dit zelf kunt doen, wat de kosten zijn en bijvoorbeeld wat de voordelen zijn.

Navigeer direct naar:

Wilt u direct een elektricien in Almere of omgeving inschakelen, dan kan dat uiteraard ook. Wij staan 24 uur per dag en 7 dagen per week voor u klaar: bel gerust 085 - 106 15 89 of vraag een offerte aan.

groepenkast vervangen

 

 

Wanneer groepenkast vervangen?

Er is eigenlijk 1 moment waarop groepenkast vervangen nodig is:

  • Oude groepenkast vervangen: vanwege veiligheid of veroudering kunt u ervoor kiezen om uw oude groepenkast of stoppenkast te vervangen.

 

Wanneer groepenkast uitbreiden?

Er zijn twee redenen om uw groepenkast uit te breiden:

  • Meer vermogen nodig vanwege extra/grote apparaten: nieuw keukenapparatuur of andere apparaten in uw woning moeten meestal op een nieuwe groep aangesloten worden.
  • Extra stopcontacten: ook hiervoor kan het nodig zijn om uw groepenkast te vervangen of uit te breiden met nieuwe groepen.

 

Hoeveel groepen nodig?

Op het label van elk apparaat kunt u zien hoeveel Watt het apparaat verbruikt. U kunt berekenen hoeveel al uw apparaten gezamenlijk verbruiken. Elke aparte groep in uw groepenkast kan maximaal 3680 Watt aan. Op die manier kunt u berekenen hoeveel groepen u nodig heeft.

Soms is een extra groep niet genoeg. Dit komt omdat de aansluiting niet voldoet. De meeste woningen hebben een 1 fase aansluiting. Hier kan maar een maximaal aantal Watt op aangesloten worden. Er is dan een 3 fase aansluiting nodig. Lees hieronder het verschil tussen een 1 fase en een 3 fase groepenkast.

1 fase of 3 fase groepenkast?

Met een 3 fase groepenkast kunt u meerdere zware apparaten in uw woning gebruiken. Ook kan er krachtstroom op aangesloten worden. Soms is krachtstroom bijvoorbeeld nodig voor hele zware apparaten, zoals sauna’s. De stroom kan dan worden verdeeld, zodat de bedrading niet overbelast raakt. Een 1 fase groepenkast betekent dat u 1 x 35 ampère aan stroom heeft. Dit houdt in dat er 35 x 220 Volt = 8050 Watt op aangesloten kan worden. Bij een 3 fase groepenkast is het 3 x 25 ampère en dus 75 x 230 Volt = 17250 Watt.

Kosten groepenkast vervangen

De prijzen voor groepenkast vervangen zijn afhankelijk van het aantal groepen, het type/merk groepenkast en de kosten voor de installateur. Het vervangen van een groepenkast met tussen de 6 en 12 groepen zal tussen de €600 €900 kosten, inclusief installatiekosten. Is er ook nog aarding nodig, dan kan er nog €200 bijkomen.

Welke groepenkast kiezen?

Er zijn verschillende merken groepenkasten. De bekendste zijn:

  • Hager
  • ABB
  • Eaton
  • Attema
  • Emat

Vooral de merken ABB, Attema en Hager zijn erg populair. Attema is een mooi Nederlands merk met veel verschillende soorten groepenkasten. Qua prijs-kwaliteit verhouding scoort Attema erg goed. Ook het Zweeds-Zwitserse merk ABB is erg geliefd. Dit merk heeft een uniek component, het zogenoemde bushboard, waardoor aansluiting erg makkelijk is. Kiest u voor Hager, dan bent u verzekerd van hoge kwaliteit, maar daar is de prijs ook naar. Lees hieronder wat het verschil tussen een 1 fase en een 3 fase groepenkast.

Hoe groepenkast aansluiten?

Er zijn handige mensen die zelf de meterkast induiken, maar zonder ervaring is dit niet aan te raden. Daarnaast heeft het inschakelen van een erkende elektricien in Almere ook andere voordelen. U kunt even sparren over wat geschikt is in uw situatie. Vervolgens kan de elektricien op veilige wijze de groepenkast vervangen.

Groepenkast uitbreiden

Soms is groepenkast uitbreiden voldoende om aan veiligheidseisen en voldoende vermogen te voldoen. Denk hierbij aan aanschaf van zware apparatuur, zoals een elektrische kookplaat, jacuzzi, terrasverwarmer of laadpunt voor elektrische auto. Vraag ons gerust wat u precies nodig heeft.

Voordelen nieuwe groepenkast

Er zijn simpelweg 3 voordelen voor een nieuwe groepenkast laten aansluiten:

1. Veiligheid

Een nieuwe groepenkast zal altijd veiliger zijn dan een oude groepenkast of stoppenkast.

2. Gemak

Bij een stroomstoring is een nieuwe groepenkast makkelijker en efficiënter zelf te bedienen. Vaak heeft u dan geen elektricien nodig.

3. Gemak(2)

Met uw op maat gemaakte groepenkast kunt u zonder zorgen meerdere gewenste apparaten in uw woning tegelijkertijd gebruiken.

U kunt altijd bellen 085 - 106 15 89 voor advies of een afspraak. Ook kunt u het contactformulier invullen. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.